Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Jakiej firmy wahacze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co polecacie z doświadczenia, bo muszę wymienić z przodu. Rozbieżność cenowa spora więc nie wiem... Meyle 900PLNów, 670PLN jakiś Master Sport, 470PLN SRLine. Montował może ktoś coś taniego i może polecić?

Opublikowano

Montowałem chyba wszystkich marek i pakowaczy.

Do E90 wystarczają najtańsze zamienniki bo nie jest ciężka i szybko sworznie nie siadają.

Najważniejsze firmy meyle,lemforfer,Monroe to teraz jest porażka z wykonaniem ostatnio 

Opublikowano
  • Administrator

Jeśli sworzeń jeszcze dobry to wymieniłbym tylko tuleje 🙂 A jak chcesz nowy to Meyle HD jeśli jest dostępny. FAG też robi cenowo tańsze, z tego co się orientuje made in turkey.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Meyle HD właśnie 900zł, a ta reszta za połowę ceny, stąd ta zajawka na oszczędność, ale wolę się dowiedzieć czy to nie jest mega shit, ale widzę że kolega piotrror13 potwierdza moje ostatnie obserwacje z jakością "dobrych" firm, zeszła na psy...

Nie chcę się bawić z sprawdzaniem sworzni, bo nie mam zbytnio czasu, więc wymyśliłem że może teraz założę coś taniego, a jak się okaże że sworznie w starych są ok to je zostawię na przyszłość i tam założę nowe tuleje. A co do tureckich wyrobów to muszę powiedzieć że kiedyś miałem Toyotę Previę i tam w zamienniku kupowałem zawias Teknorot, czy jakoś tak, był mega trwały, ale do BMW nie widzę nic z tej firmy, albo źle szukałem.

• DracoBlue zmienił(a) tytuł na Jakiej firmy wahacze?
Opublikowano
23 minuty temu, chemik1980 napisał(a):

Meyle HD właśnie 900zł, a ta reszta za połowę ceny, stąd ta zajawka na oszczędność, ale wolę się dowiedzieć czy to nie jest mega shit, ale widzę że kolega piotrror13 potwierdza moje ostatnie obserwacje z jakością "dobrych" firm, zeszła na psy...

Nie chcę się bawić z sprawdzaniem sworzni, bo nie mam zbytnio czasu, więc wymyśliłem że może teraz założę coś taniego, a jak się okaże że sworznie w starych są ok to je zostawię na przyszłość i tam założę nowe tuleje. A co do tureckich wyrobów to muszę powiedzieć że kiedyś miałem Toyotę Previę i tam w zamienniku kupowałem zawias Teknorot, czy jakoś tak, był mega trwały, ale do BMW nie widzę nic z tej firmy, albo źle szukałem.

Z przodu w serii 3 E90 sworznie tak szybko nie dostają luzu jak uszkadzają się tuleje ,teraz zauważyłem czy kupisz meyle czy najtańszego pakowacza to i tak zrobisz na nich nie więcej niż 50 tysięcy i do wymiany dlatego ja już od czasów covidu srowidu kiedy jakość poszła w dół a cena wszystkiego w górę to przestałem kupować orginały bo często też były źle wykonane ,jak dobrze poszperasz to zobaczysz na chińskich stronach zdjęcia z fabryk gdzie produkują dla koncernów europejskich 😆 bo masz produkcję nawet z dostawą do Europy 2 razy tańszą niż w Europie a potem możesz dobra marżę nałożyć a ludzie i tak kupią bo znają firmę że jest "dobra"

Kup sobie te srl i będziesz latał długo ,jedynie końcówki drążków najlepiej orginał bo one najbardziej dostają po dupie i akurat tutaj jeszcze trzymają orginalne poziom jakiś ,a resztę to kupuj najtańszy zamiennik.

Opublikowano

Ja powiem wam troszkę w inną strone, dużo zależy od stylu jazdy, co do sworzni, w e90 jeszcze można w orginałach strzelic z tyłu młotkiem przez nasadkę i na kolejne pare tysiecy jest spokój (ale tylko raz ta operacja działa), co do kupowania nowych, z doświadczenia i sprzedaży gdy pracowałem w sklepie, często widziałem, że ludzie bardziej chwalą używki z anglika po niskim przebiegu, niż nawet produty serii mahle hd, co do łączników drążkow itp, najrozsądniej wziąć orginał, lecz mahle hd też daje radę, reszta to bezsensowny wydatek.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z mojej strony mogę dodać tyle że jakiś rok temu (około 12 tyś. km) wymieniałem łączniki w e91.

Wziąłem lamforder bo niby dobre a cena nie wiele odstawała od tzw. średniej półki.

Tydzień temu musiałem wymieniać znowu,  wszystkie 4 sworznie waliły jak dzikie.

Poszedł delfin, nie było akurat Meyle HD o których słyszałem że wspaniałe.

Zobaczymy.

Opublikowano

Patrząc na komentarze wyżej i doświadczenia moje i znajomych to z tymi wahaczami to loteria na jakiej zmianie była robiona w fabryce. Jeden kupi meyle  hd i będzie zadowolony inny zaraz znowu będzie zmieniał. Twój pomysł z testem tych tańszych i zostawieniem sobie starych, żeby w nich w wolnym czasie zmienić tuleje brzmi dla mnie najsensowniej. 😉 Przy okazji dasz feedback za jakiś czas jak te tańsze się sprawują 😅