Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wypalanie DPF w BMW - Jakie warunki muszą zostać spełnione?

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Jedna procedura wypalania czasami nie da rady wypalić tyle co powinna tym bardziej, że miałeś 100% sadzy. Dlatego sugeruje zrobienie tego na trasie żeby było dobre chłodzenie. Po każdej procedurze przejechać 5min i odpalić ponownie. Ja tak robiłem wiele razy w E91 ojca i aż spadło do 0%.

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Jutro podejmę w takim razie jeszcze raz próbę i dam znać coś się poprawiło. 

Opublikowano

Witam. Dzisiaj zrobiłem podwójne wypalenie dpf, tak jak mi doradził @DracoBlue zrobiłem krótką trasę ok 70km co w zupełności wystarczyło żeby sadza została wypalona do zera. Niestety popiół został na poziomie 35g. Dzięki wielkie @DracoBlue za radę 😁

• Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano

@hegemoniahe na popiół tylko czyszczenie mechaniczne DPFa

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a wiecie może dlaczego ciśnienie wsteczne pokazuje 0, czytałem w necie to jak jest uszkodzony czujnik to pokazuje jakieś kosmiczne wartości... Ale 0 🤔

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 8.03.2024 o 20:04, Piotras napisał(a):

Panowie a wiecie może dlaczego ciśnienie wsteczne pokazuje 0, czytałem w necie to jak jest uszkodzony czujnik to pokazuje jakieś kosmiczne wartości... Ale 0 🤔

Na postoju, na obrotach jałowych? 

Jak miałem zamiennik lub oryginał uszkodzony to potrafił pokazywać minusowe lub jakieś kosmiczne wartości, które wymuszały wypalanie DPFa. Warto sprawdzić podczas jazdy i na różnych obrotach jak to wygląda. No i na wyłączonym silniku jaką wartość wskazuje.

Co do samego czujnika to tylko oryginał, pozostałe nie będą działać w pełni poprawnie - tak wynika z moich doświadczeń.