Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Drive Control System błąd [E61]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Byłem 3 tygodnie za granicą i po powrocie wczoraj pierwszy raz siadłem do mojej bawarki i podczas jazdy zapalił mi się błąd  Drive Control System! Drive moderately oraz Start assistant inactive!

Wtedy na desce zapala się kontrolka trakcji na żółto oraz kontrolka ręcznego hamulca na żółto. 

Gdy zgasze samochód i odpale go ponownie po kilku minutach to błąd znika, ale po przejechaniu kilku kilometrów zwłaszcza przy skręcaniu podczas jazdy błąd znowu się zapala.

Co to może być? Kompa dopiero dziś podłącze, ale mówie napisze na forum może ktoś mnie nakieruje.

Dodatkowo zauwazyłem, że klima mi przestała działać, na ustawionej minimalnej temperaturze dmucha jak z otoczenia z zewnątrz.

Może to objawy uszkodzonej klemy IBS? 

Ładowanie mam w normie, 14.1/14.2V

E61 LCI 2007, M57N2.

Z góry dzięki za pomoc.

WhatsApp Image 2025-09-14 at 10.56.13.jpeg

Edytowane przez tivep91

Opublikowano

Miałem tak jak padał mi regulator napięcia, a bardziej to kończyły się szczotki. Wtedy też po kolei wyłączało: ogrzewanie, radio, oświetlenie. Co ciekawe po wyłączeniu i włączeniu napięcie było ok, jednak podczas wyskakiwania błędów robiło się poniżej 10V na kompie. Na kompie były błędy od wszystkiego, łącznie ponad 60 bo napięcie zasilania było niskie.

Edytowane przez tulik

Opublikowano
  • Autor

Ładowanie jest w normie, 14.1/14.2V więc to chyba nie regulator.  A kompa dziś podłączyłem i mam błąd

5EBA DSC: czujnik kąta skretu wiarygodność

A85D SZL: Czujnik kąta skrętu 

To by wychodziło na to, że czujnik kąta skrętu do wymiany? 

Opublikowano

Bardziej podejrzewałbym taśmę kierownicy, typowe w bmw, poszukaj sobie po numerach drugiego pająka i przerzuć samą taśmę do swojego pająka (nie będzie trzeba programować).