Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

e61 nieprawidłowy odczyt danych silnika

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez TuneX_Automotive,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W pierwszej kolejności pozdrawiam Szanownych forumowiczów...

Pacjent - e61 525i 2004.

Po odczytaniu danych silnika pokazuje wersję jako M54B22, a silnik mam 2,5. Podejrzewam, że ktoś wcześniej zmienił sterownik, ale go nie zaprogramował. Czy jest opcja zmiany tych danych aby pokazywało właściwy model? Może poprzez WINKFB?

m54.png

• Administrator
Opublikowano

Nie wiem czy da radę wgrać wsad ECU do innego sterownika. Nie lepiej kupić używany sterownik do 525i?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Czy lepiej? Być może. Czy taniej? Wątpię 😜 Tym bardziej jeżeli byłbym w stanie zrobić to we własnym zakresie. 

Ogólnie auto ładnie się zbiera i nie mam z nim większych problemów i zastanawiam się czy w ogóle gra jest warta świeczki. W sensie czy po zmianie programu/mapy na taką do M54B25 lub po zakupie nowego sterownika będzie odczuwalny np. przyrost mocy itd. Bo jeżeli powiedzmy miałbym wydać klika stówek na nowy sterownik, a różnicy nie miałoby być praktycznie żadnej, to nie widzę sensu takiej "zabawy". 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Nie wiem czy wersje kodowa silnika zmienisz poprzez kodowanie, ale jest taka opcja w NCSExpert.

Wiekszosc opcji w ECU mozna kodowac jak zresetujesz licznik working hours, ale do tego trzeba dosc drogiego sprzetu.

Nie odczujesz duzej roznicy w mocy, nawet jak wrzucisz inna mape, to silnik wolnosuwowy, wiec gra nie warta swieczki;

poza tym pewnie MS45 ^^ wiec moze byc problem z zapisem zeby nie padl. A jak bedziesz chcial postawic to jednak ICOM w lape

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano
W dniu 31.12.2023 o 20:19, BimmerPerformance napisał(a):

Nie wiem czy wersje kodowa silnika zmienisz poprzez kodowanie, ale jest taka opcja w NCSExpert.

Wiekszosc opcji w ECU mozna kodowac jak zresetujesz licznik working hours, ale do tego trzeba dosc drogiego sprzetu.

Nie odczujesz duzej roznicy w mocy, nawet jak wrzucisz inna mape, to silnik wolnosuwowy, wiec gra nie warta swieczki;

poza tym pewnie MS45 ^^ wiec moze byc problem z zapisem zeby nie padl. A jak bedziesz chcial postawic to jednak ICOM w lape

No i w sumie potwierdziłeś moje przypuszczenia. Także zostawiam to tak, jak jest. Temat do zamknięcia. 

• Lubię to! 1
  • DracoBlue zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...