Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Ringi do jazdy dziennej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnosnie ringow w e61 07r polift n47d20a. Jest czujnik zmierzchu, pozniomowanie, brak spryskow, zwykle h7. Ringi swieca slabo tzn w dzien ich prawie nie widac. Co zrobic aby swiecile mocniej i nadawaly sie do jazdy dzienniej? co polecacie?

Opublikowano (edytowane)

Gdzies widzialem jak koles wymienial ringi na inne i wydaje mi sie ze to jedyna opcja. Gdybys mial przedlifta, to moglbys aktywowac dzienne na przyciemnionych dlugich, ale w polifcie wewnetrzne swiatla to juz nie dlugie, tylko sluza do doswietlania zakretow i po takim manewrze szybko szlag trafia odblysniki, bo nie sa przystosowane do ciaglego swiecenia. 

Edytowane przez chemik1980
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam ustawione ringi jako DRL (preLci). Pytanie - dlaczego często czytam opinie, że ringi nie mogą być używane jako dzienne? Czytałem opisy polskiego prawa i jedynie wyznaczniki świateł do jazdy dziennej dotyczą umieszczenia takich świateł wobec siebie czy podłoża i tego, że po którymś tam roczniku produkcji muszą się włączać przy włączaniu świateł mijania. Nie ma nic odnośnie jasności ich świecenia czy innych wytycznych. 

• Administrator
Opublikowano

@Da_Borizz nie wiem jak to dokładnie z tym prawem jest, ja mam ustawione w E60 długie na 30% bodajże jako dzienne i nie ma problemu, natomiast ostatnio przyczepili mi się, że mam włączone obrysówki i musiałem wyłączyć... Dodam, że obrysówki w BMW E60 są fabrycznie włączone u każdego! A w Polsce się oto czepiają... także dramat.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Chyba zostaje mi czekać na przegląd do września, to się dowiem. Chyba że wcześniej jakaś kontrola drogowa nastąpi 🤣 Ale jeżeli się do tego doczepią, to ni cholery nie przyjmę mandatu (no chyba, że "czarno na białym" przedstawią mi jakieś przepisy). 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 2.03.2024 o 12:16, DracoBlue napisał(a):

@Da_Borizz nie wiem jak to dokładnie z tym prawem jest, ja mam ustawione w E60 długie na 30% bodajże jako dzienne i nie ma problemu, natomiast ostatnio przyczepili mi się, że mam włączone obrysówki i musiałem wyłączyć... Dodam, że obrysówki w BMW E60 są fabrycznie włączone u każdego! A w Polsce się oto czepiają... także dramat.

Możesz napisać jak ustawiłeś w NCSExpert moc świecenia długich na 30% (który wypis w pliku .TRC należy zmienić) ? Ogólnie zakodowałem DRL przez długie, ale świeca z pełną mocą. 

• Administrator
Opublikowano

LM2

PWM_FL_FKT_DRL_33:

wert_01 = standard

wert_02 = jaśniej

wert_03 = pełna moc

LM1

DRL_WERT_DIMMUNG:

wert_01 = 26%

wert_02 = 40%

www.grafidea.pl

Opublikowano
32 minuty temu, DracoBlue napisał(a):

LM2

PWM_FL_FKT_DRL_33:

wert_01 = standard

wert_02 = jaśniej

wert_03 = pełna moc

LM1

DRL_WERT_DIMMUNG:

wert_01 = 26%

wert_02 = 40%

No i właśnie... Tak już próbowałem i jak w linii PWM_FL_FKT_DRL_33 zmieniam na wert_01, to długie jako DRL włączają się na "normalnej" mocy (takiej jak przy włączeniu długich manetką). I analogicznie- przy zmianie na wert_2 czy wert_3 świeca jeszcze mocniej... 🤔

Opublikowano

I uprzedzając pytanie - mam preLci, ale moduł LM2

Opublikowano
W dniu 2.03.2024 o 12:16, DracoBlue napisał(a):

Rzeczywiście słaba sytuacja. Były jakieś konsekwencje czy tylko na pouczeniu się skończyło?

W dniu 2.03.2024 o 14:20, Da_Borizz napisał(a):

Chyba zostaje mi czekać na przegląd do września, to się dowiem. Chyba że wcześniej jakaś kontrola drogowa nastąpi 🤣 Ale jeżeli się do tego doczepią, to ni cholery nie przyjmę mandatu (no chyba, że "czarno na białym" przedstawią mi jakieś przepisy). 

Obawiam się, że jedyne co możesz usłyszeć to formułkę, że jeśli nie spodobała Ci się przeprowadzona kontrola to możesz złożyć zażalenie 😆

9 godzin temu, Da_Borizz napisał(a):

No i właśnie... Tak już próbowałem i jak w linii PWM_FL_FKT_DRL_33 zmieniam na wert_01, to długie jako DRL włączają się na "normalnej" mocy (takiej jak przy włączeniu długich manetką). I analogicznie- przy zmianie na wert_2 czy wert_3 świeca jeszcze mocniej... 🤔

Jesteś pewien, że gdy masz wert_01 to DRL świeci na tyle mocno co włączenie długich? Idź przed samochód i poleć komuś żeby Ci zamrugał. One nie powinni świecić pełną mocą.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

• Administrator
Opublikowano

@Dejwido na szczęście pouczenie

www.grafidea.pl

Opublikowano
W dniu 7.03.2024 o 00:14, DracoBlue napisał(a):

LM2

PWM_FL_FKT_DRL_33:

wert_01 = standard

wert_02 = jaśniej

wert_03 = pełna moc

LM1

DRL_WERT_DIMMUNG:

wert_01 = 26%

wert_02 = 40%

Ok. Sytuacja ma się następująco: zmiany w pliku dokonane i mam ustawione DRL przez długie na najmniejszej mocy (wert_01). Faktycznie świeca słabiej niż standardowa moc długich, ale wg mnie i tak mocno (dużo mocniej, niż mijania) . Czy nie będzie to oślepiało jadących z przeciwka? Czy takie ustawienie DRL będzie "zgodne z prawem"? 

I kolejna sprawa. Dziwi mnie trochę działanie świateł przy powyższym ustawieniu DRL. Otóż przy pokrętle ustawionym na: 

A - przy słonecznej pogodzie włączają się DRL przez długie, a przy zachmurzeniu/mroku/nocy przełączają się na mijania, więc tu jest OK

0 - włączone są przygaszone długie (tak samo, jak przy DRL) bez brewek. Nie ma możliwości aby całkowicie wyleczyć światła. 

POSTOJOWE - włączone są przygaszone długie (tak samo, jak przy DRL) z brewkami oraz AE. 

MIJANIA - świeca się standardowe mijania (tu jest OK) 

Oczywiście chodzi mi o świecenie długich przy ustawieniach na A i 0. Czy tak powinno być?

Wrzucam nagrany filmik. Powinno być widać o co mi chodzi (auto stoi na parkingu, a światła odbijają się na szklanej barierce klatki schodowej). Włączcie głos - komentuję, kiedy w jakim ustawieniu jest przełącznik świateł. 

Opublikowano (edytowane)

Tak, dokładnie tak powinno być. Dlatego, kiedy coś koduje przy włączonym zapłonie (pokrętło na 0) i świecą mi się te długie jako DRL to w komputerze pokładowym sobie gaszę funkcje świateł dziennych (E90), żeby wszystko się zgasiło i nie ciągnęło prądu.

Wszystkie te zachowania, które opisałeś są prawidłowe. Co do "prawa" i mocy świecenia musiałbym sprawdzić na jakiej dokładnie wartości wert mam je u siebie, ale nigdy w życiu nikt mi nie zamrugał, a stróże prawa nigdy nie zrobili mi z tego powodu kontroli więc chyba jest okej. W starszych VAGach było to fajnie rozwiązane, bo światła przy pozycji 0 całkowicie gasiły się po zaciągnięciu ręcznego.

Mówisz, że i tak wydają Ci się świecić za jasno w porównaniu do świateł mijania, a posiadasz reflektory z normalnymi żarówkami? Jeżeli tak, kiedy je wymieniałeś? Żarówki mijania nie mają łatwego życia i świecą praktycznie ciągle i to bardzo częsty efekt, że świecą słabiej niż mniej zużyte żarówki świateł drogowych. W takim wypadku polecam po prostu zamienić je miejscami, albo zwyczajnie kupić nówki. 

Edytowane przez Dejwido

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano

Ok. Rozwiałeś część moich wątpliwości. Ale wydaje mi się trochę dziwne, że nie można w takim ustawieniu DRL używać postojówek czy w ogole wyłączyć świateł (przy ustawieniu na 0). No cóż, najwidoczniej trzeba z tym żyć... 

Jeśli chodzi o żarówki, to mam ksenony D2S jako mijania. Drogowe H7 (wymieniłem na LED). W moim filmiku możesz zobaczyć różnicę w świeceniu tych przygaszonych długich DRL i zwykłych mijania w +/- 16 sekundzie, jak zmieniam z postojówek na mijania. 

Opublikowano

U mnie też nie ma pozycyjnych w DRL. Tylko przygaszone drogowe, pozycje zapalają się wraz z włączeniem świateł mijania, albo gdy pokrętło dam bezpośrednio na postojówki. Ringi traktowane są jak światła pozycyjne. Całkowicie zgasić świateł z tym kodowaniem, jako DRL nie ma opcji właśnie, pomimo pokrętła na 0. Jeżeli bardzo będziesz chciał zgasić te światła to jest to moment w BC, albo w iDrive. Należy wtedy opcję świateł dziennych przełączyć z ON na OFF.

Spoiler

20240317_211740.thumb.jpg.bafe15eb190f4602013e308d71a5ae6a.jpg

W liftowych E60/E90 jest opcja, aby ringi świeciły w dziennych.

No różnicę niby widać. No, ale to jak wsadziłeś LEDy na drogowe to wydaje mi się, że to może powodować efekt mocniejszego świecenia, ale to tylko moje domysły.

Zaraz pójdę do auta i sprawdzę, jak to wygląda u mnie.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano

Kurcze, faktycznie ta zmiana H7 na LED może powodować, że tak mocno świecą jako DRL... Nie pomyślałem o tym...

Opublikowano

A więc...
BMW E90 i FRM1 są tylko dwie opcje mocy świecenia:

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_01

wert_02

U mnie jest to opcja wert_02, a więc strzelam, że ta pierwsza daje więcej światła.

A tak to wygląda przy tej opcji i załączonych światłach dziennych:

drl.jpeg.457cebb086f30f85dccee739079f7a3b.jpeg

Może to jakkolwiek pomoże.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano
2 godziny temu, Da_Borizz napisał(a):

mam ustawione DRL przez długie na najmniejszej mocy (wert_01)

Jeszcze jedynie bym się upewnił czy wert_01 to rzeczywiście najmniej % świecenia, bo może być w drugą stronę i żeby się nie okazało, że to największa moc.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano

Wyższe wartości "wert" już sprawdzałem - wtedy świeci jeszcze mocniej. 

Po Twoim zdjęciu potwierdzam się w przekonaniu, że gdybym zostawił standardowe H7, to efekt byłby inny (słabszy). Jak następnym razem będę coś przy reflektorach grzebał, to z ciekawości założę zwykle H7 i wtedy spróbuję. A na razie zostawiam DRL przez długie H7 LED - najwyżej jak będą mi mrugać, to zmienię 😁

Dzięki wielkie za pomoc. 

• Lubię to! 1