Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E60 m54b30 wypadanie zapłonu na wysokich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem z wypadającym zapłonem powyżej 5500obr zaczeło sie po wymianie silnika z m54b22 na b30 osprzęt ze starego silnika (chodził idealnie) wymienione jedynie wtryskiwacze od 3.0 oraz cały układ dolotowy czyli niby wszystko czym te silniki sie różnią na początku sterownik od 2.2 został przeprogramowany na 3.0 było o wiele lepiej bo wcześniej wypadał od ok 4tys obr wczoraj odebrany sterownik który kupiłem od 3.0 wyprogramowane IMO oraz sondy za katalizatorami (których nie ma) i jest dokładnie tak samo jak na sterowniku przeprogramowanym z 2.2. Błędów brak tylko od wypadającego zapłonu zazwyczaj 5 cyl ale inne też czasem wyskoczą, sondy niby pracują dobrze. Gdzie zacząć szukać może ktoś miał taki przypadek dzisiaj zaczne szukać od lewego powietrza można to sprawdzić po korektach wtrysków? sterownik siemens ms45

Opublikowano

Może być kwestia cewek, w 2.2 chodz mają te same napiecia co w 3.0 mogą się różnić napięciami które przekazują na świece ( ale to moje gdybania) do tego powiedz mi jak wygląda kwestia przepływki? jest z 2.2 czy z 3.0 bo może tu być problem, że wartości będą inne. Co do układu paliwowego, może kwestia pompy? 

Z tym lewym powietrzem dobrze kombinujesz z tymi korektami, lewe powietrze przy wolnych obrotach będzie widoczne jako duże dotryski paliwa, można to porównac z odczytem z lambdy, czy jest on bogaty czy ubogi.

Opublikowano
  • Autor

Przepływka chyba jest od 2.2 bo ktoś mi mówił że taka sama jest

Opublikowano

Zerknij na zaślepki na kolektorze dolotowym czy przy przekładaniu nie zostały urwane, chodzi o te od strony podszybia, o lewym powietrzu w m54 można napisać encyklopedie 😉 dopóki jest fabryczna odma ( ona też do przejrzenia) to zerknij na oring bagnetu, ww. Zaślepki oraz przewody jeden z nich który idzie do rury dolotowej. oczywiście kolektor dostał nowe uszczelki? Najlepsze wyjście to zadymiarka, ja zrobiłem z jakiegoś poradnika i dała radę - epetem nie dało rady 😄 

edit: 

a przepływomierz upewnij się czy katalogowo sa te same, z tego co wiem to 3.0 ma większy otwór 

Edytowane przez blacker5