Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Zmiana oprogramowania sterownika E61 M54B25

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Da_Borizz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych "ynżynierów" 😉

Czy ktoś byłby tak dobry i opisał krok o kroku w jaki sposób za pomocą NCSExpert i WinKFP zmienić program sterownika z M54B22 na M54M25 (DME MS45.0).

Problemem jest to, że po podłączeniu auta pod kompa wyskakuje info o silniku M54B22 (nie było swapa - wydaje mi się, że poprzedni właściciel wymieniał sterownik i włożył taki od 2.2) i gdzieś doczytałem, że można to zmienić właśnie za pomocą w/w programów. 

Będę wdzięczne za każdą/jakąkolwiek pomoc. 

Opublikowano

to zle doczytales. czasami w kodowaniu pokazuje bledne info. w ncs expert jest opcja wyboru b22 i b25 w kodowaniu. 

jezeli nie czujesz roznicy w mocy, zostaw jak jest

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano

Hmmm... Problem w tym, że nie mam porównania dla obu silników. 

Inaczej: pytam o ten temat, gdyż w zasadzie od zakupu wyskakują mi błędy BANK1 i BANK2. Wiem, że te błędy mogą sugerować wiele rzeczy, ale zastanawiałem się czy czasami jednym z powodów tych błędów nie jest właśnie źle dobrane oprogramowanie. W sensie, że jest wgrane oprogramowanie do silnika 2.2, a silnik jest 2.5 i być może silnik 2.2 potrzebuje inną (mniejszą) dawkę paliwa na wtryskach niż 2.5 i wtedy sondy wyłapują, że mieszanka jest zbyt uboga i wywalają błędy... 🤔

• Rozwiązanie
Opublikowano

Ok. Problem rozwiązany. Okazało się, że przewód od odmy był pęknięty. Wymieniłem go i jest gitara 👍20240306_151308.thumb.jpg.20abda451efbc2ffb5bad6ab505d03a8.jpg

Temat do zamknięcia. 

• DracoBlue zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...