Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

(BMW F31 318D) SWAP HAMULCÓW 300mm -> 330mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was,

przychodzę z pytaniem jak to jest z tym swapem, trafiły w moje ręce zaciski 330, ze względu na to, że dobiłem do 90tyś km tarcze już tez pasowało by wymienić, dlatego wpadł pomysł na swap na 330mm.

Przód to nie problem 330x24 zmiana samego jarzma nawet bo zacisk jest ten sam, ale problem zaczyna się z tyłem. Z tego co mi wiadomo występują dwa rodzaje szczęk do hamulca ręcznego 160mm i 180mm, nasówa się pytanie jak ten temat obejść podejrzewam, że mam 160mm tak mi wychodzi z realeom (poniżej wrzuce vin), a z tego co kojarzę tarcze 330x20 na tył mają średnice bębna 180mm, nie wiem jak ten temat ugryźć bo wiem, że to nie będzie sama wymiana szczęk na większe a z drugiej strony szkoda mi ich trochę, bo tam wszystko w środku z tego co pamiętam jak zaglądałem w zeszłym roku wygląda jak nowe.

Może ktoś przechodził ten sam problem, lub siedzi mocno w hamulcach i jest w stanie mi pomóc w obecnej sytuacji?

vin: WBA8H710X0A124352

Opublikowano
  • Administrator

Większa tarcza zapewne ma większy bęben przez co zaciski muszą być większe inaczej nie będzie Ci działać ręczny. Najlepiej porównać na realeom nr części i będziesz wiedział co pasuje a co trzeba zmienić

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor
W dniu 18.04.2026 o 14:13, DracoBlue napisał(a):

Większa tarcza zapewne ma większy bęben przez co zaciski muszą być większe inaczej nie będzie Ci działać ręczny. Najlepiej porównać na realeom nr części i będziesz wiedział co pasuje a co trzeba zmienić

No i tu jest problem, bo realeom nie rozpisuje średnic. Tak nie było by takiego pytania

Opublikowano
  • Administrator

Tak ale numery muszą być wtedy inne

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl