Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Drgania, mrowienie na kierownicy

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez szczepi20,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodaje tu jeszcze wynik z geometrii.....może tu jest problem 🤔

1000017487.jpg

Opublikowano

Nie ma tu wcale tragedii ,gorsza geometria jest u niektórych i ani nie tnie opony ani nie ściąga. 

Kto sprawdzał tobie felgi na maszynie  czy są proste ,byłeś przy tym ? Pokazywał ktoś je tobie na maszynie ? 

Ja stawiam przy 20" felgach które już swoją masę mają razem z oponą że felga jest któraś walnięta lub opona źle odlana co nieraz się zdarza a przy takim rozmiarze od razu czuć nawet najmniejsze odchylenie od normy. 

Jak ja miałem 18" to nic nie biło,kupiłem drugie 19" i gość z ręką na sercu mówił że idealne i tak wiedziałem że będzie coś nie tak i się nie pomyliłem bo na 4 sztuki to 3 były do prostowania.U niego mogło nie bić bo miał wyższy profil opony ja miałem 35 i od razu po założeniu dupa biło przy 90 tylko 

Na maszynie jak zostały założone to naprawdę  minimalnie było widać bicie potem jak ręką odjął żadnego bicia. 

Opublikowano

Hmm, a Tarcze już ile km mają za sobą? 

Mają rant duży ? Zmierzyłeś ich grubość ? 

Opublikowano
6 minut temu, pioteror13 napisał(a):

Hmm, a Tarcze już ile km mają za sobą? 

Mają rant duży ? Zmierzyłeś ich grubość ? 

Tarcze mają może 15tys km, ATE 2 częściowe. Grubość 36mm ( tak jak nowe).

Fakt na jednej feldze widać delikatne ugecie. Ale podobno mieści się w tolerancji

Opublikowano

No dobra to zostają felgi lub opony albo i jedno drugie.

Też miałem mniej więcej takie samo na 19" i biło ale tylko przy 90-95 a tu jest 20" i szersza guma. 

Najprościej byłoby przełożyć koła przód na tył i sprawdzić wtedy czy bije , prościejszego i szybszego rozwiązania tej zagadki nie ma. 

Opublikowano

Ok, i tak dziękuję bardzo za wszelkie informacje 💪, wybiorę się w sobotę do gościa ci prostuje felgi. 

Ale znać życie powie że wszystkie są do prostowania 😂

Opublikowano

Tak,to stały tekst ,nawet byś nowe z pudełka dał i tak będą do prostowania. 😃

Zanim pojedziesz zmień sobie koła osiami i zobacz czy bicie zniknie.

• Administrator
Opublikowano

Jak rozwiążesz problem to daj znać co było przyczyną, będzie dla potomnych 😄

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Xdrive mogę wykluczyć, odłączyłem programowo. I nadal to samo.......więc problem jest na 100% z przódu auta.

Opublikowano

I jak felgi już wyprostowane ? 

W xdrive masz i tak lepiej bo miej bije niż w rwd,jak masz z przodu ośkę to niweluje trochę bicie zawsze przegub bo masz większą amortyzację na całości.

Po tych wszystkich sprawdzeniach to na pewno felgi ,ewentualnie jeszcze opony. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Tak temat rozwiązany, gość co sprzedał mi felgi nie wiedział że otwór centrujące jest rozjechany.

Po przyłożeniu felgi na piastę po prostu jest luz.

Zmieniłem opony na felgi zimowe i jest ok....

IMG_20240608_083912.jpg

IMG_20240608_083937_HDR.jpg

Opublikowano (edytowane)

A to jest wymiar z nominalnej felgi 

IMG_20240608_085244.jpg

Edytowane przez szczepi20
Opublikowano

Tak myślałem że to felgi ,tylko zastanawia mnie jak ten otwór się rozjechał ,musiał ktoś jeździć na poluzowanej feldze i rozbiło otwór centrujący na piastę bo innej możliwości nie widzę 

Na przyszłość żeby nie mieć problemów z xdrive to wymieniaj olej w skrzynce vtg co nawet 30 tysięcy a w zf co 60 tysięcy najpóźniej a nie będziesz mieć z nimi problemu. 

• Administrator
Opublikowano

@pioteror13 przyjrzyj się na zdj otwór jest jakby wyszlifowany, na moje ktoś dal do tokarza i powiększył ten otwór ale w jakim celu tego nie wiadomo.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Felgi były piaskowane, i prawdopodobnie za mocno 🤔

• Lubię to! 1