Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Polecane i Niepolecane Marki Części Zamiennych dla BMW

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Polecane i Niepolecane Marki Części Zamiennych dla BMW

Uwaga: lista nie zawiera wszystkich marek części zamiennych. Lista będzie stale aktualizowana. Swoje propozycje możesz zamieszczać w komentarzach poniżej.

• Lubię to! 2

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

jakość dzisiejszych części to ciekawy temat, na codzień mam z tym styczność i widzę jakie firmy są oddawane na reklamacje. Z własnego przykładu łączniki stabilizatora z firmy lemforder wytrzymały 3km,po prostu wyskoczył sworzeń z łącznika. Na ten moment założone meyle HD i od roku trzymają bez problemu 😃

• Super 1
  • Administrator
Opublikowano

@Gejben_91 również na chwilą obecną jeśli chodzi o zawieszenie mam wieksze zaufanie do Meyle HD i tej firmy części wybieram. Lemforder niestety spadł na jakości i większość części już made in china.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

możesz jeszcze śmiało dopisać rotingera, przedni zestaw hamulcowy spisuje się świetnie zrobiłem na nim już 5k km, większość autostrada i częste hamowania z 200 o dziwo nie gnie się choć ludzie rożnie mówili, ale polecam. a teraz dorzuciłem jeszcze tył na testy

Opublikowano

Na czerwoną listę z czystego sumienia proponuję dopisać polskiego chińczyka ABE, który "specjalizuje" się w układzie hamulcowym.

Na stronie dystrybutora możemy przeczytać takie piękne formułki, jak:

"Wysoka jakość wykonania sprawia, że produkty marki ABE spełnią oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Są polecane dla kierowców poszukujących solidnych, wytrzymałych i niezawodnych części do samochodu, które bezproblemowo posłużą przez kolejne tysiące kilometrów na drodze.".

Sama firma zaś, określa się, jako - producent produktów hamulcowych dla wymagających użytkowników.

Są to takie bzdury, że aż oczy krwawią gdy czyta to ktoś, kto z tych produktów korzystał. O ile sama cena lub to, że główna dystrybucja odbywa się na terenie Europy wschodniej sugeruje dużo, o tyle pozwolę sobie podzielić się moim doświadczeniem z tą firmą, bo wiem, że jest masa ludzi, którzy się na ten shit decydują. Jestem klientem raczej świadomym i gdy decyduje się na jakiś tańszy zamiennik doskonale zdaje sobie sprawę z jego potencjalnej jakości. Nie daje sobie raczej wcisnąć w sklepie czegoś co sklep będzie mi podsuwał z uwagi na umowy sponsorskie, porównuje oceny użytkowników i tak dalej. Są takie momenty i samochody, do których nie wkłada się "milionów" na znane i cenione części, jak np. pojazd który ma nam służyć tylko do jazdy po bułki dwa razy w tygodniu, gdzie takowy często i intensywnie nie jeździ, nie hamuje i nie jest traktowany jakoś wyczynowo, albo prosty i tani w utrzymaniu leciwy, dajmy na to Golf IV generacji, którego komplet hamulców dobrej firmy może przewyższać 1/3 wartości samochodu... Dlatego czasami człowiek decyduje się na tego typu taniochę, oferowaną w sklepach czy na aukcjach i nie ma w tym raczej nic złego. Miałem już do czyeninia z jakąś Kamoką, NTY, Maxgear'em i innymi wynalazkami, ale nikt tak bardzo nie zaprzeczał swoimi sloganami i zapewnieniami, jak wspominane ABE. Montowałem zestawy i klocki tej firmy do paru aut. Oczywiście wiem, że temat ten dotyczy marki BMW, która to też jest na tej liście, ale niech wyrazem jakości będzie również, jak te produkty sprawują się w wielu innych markach.

Golf V - klocki ABE w połączeniu z tarczami Febi, któregoś dnia jedno z tylnych kół zaczynało się grzać i piszczeć. Pomyślałem, że nie odbija tłoczek i klocki grzeją o tarcze, wleciał zestaw naprawczy, ale problem nie ustąpił. Wymieniłem cały zacisk hamulcowy, bo ten zintegrowany jest z linką od ręcznego i myślałem, że to on nie odbija. Bez skutków. Już miałem zamawiać linkę, ale przy którymś z kolei demontażu zacisku zauważyłem szczelinę na jednym z klocków. Wleciały nowe klocki i problem nigdy nie wrócił. Okazało się, że te wytrzymałe, niezawodne, solidne i z wysokiej jakości klocki popękały i wchodziły w wibrację po niecałych 6,5 tysiącach kilometrów od zamontowania.

Klocek1.thumb.jpg.817436e547251b9aaa3484c4223d9ccb.jpgzacisk.thumb.jpg.8a0ce1e4da8f3420def0902745acb53d.jpg

Trudno, mogło się zdarzyć, wadliwa linia itp. Nissan Qashqai - komplet ABE, skargi kierowcy, rozbieram hamulce i co? Pęknięty klocek wpół. Zestaw miał uwaga niecałe 100 km! Przeszły normalnie spokojny proces docierania.

Nissan.thumb.jpg.c8e8f7287f2e2a70d056540531a42ad1.jpg

Jak mam dać przykład z BMW - moje osobiste E90, kiedy je kupiłem i chciałem coś pogrzebać, gdy tylko wyjąłem klocki to jeden odkleił mi się w ręku materiałem ściernym od blachy. Patrzę na producenta i widzę ABE - w ogóle nie byłem zdziwiony. Przy wymianie hamulców klocki, które demontowałem były szklane i w wielu miejsach uszczerbione. Pomyślałbym, że nie wiadomo kto i jak to montował, jak wyglądały prowadnice, smar, ogólnie jak czysta i sterylna to była operacja, ale niestety miałem już w głowie obraz tych części z własnego doświadczenia przy samochodach, w których o takie rzeczy było dbane. Warto też wspomnieć, że klocki nie zostały zbyt dobrze przystosowane pod czujnik zużycia hamulców, gdyż tego nie dało się w nie po prostu wcisnąć. Otwór w klocku był zbyt wąski.

Klocek2.thumb.jpg.db5c69277098e5fc0f9183f30e1171bd.jpg

Myślę, że nie ma co dalej sypać przykładami, bo nikt tego nie przeczyta, a wniosek nasuwa się tylko jeden. To loteria - na jednym kole może być dobrze, ale na drugim może pojawić się problem. Pękają, wchodzą w dziwne wibrację powodując piski, a do tego bardzo mocno pylą na felgi i błyskawiczne się ścierają. Nie mają nic wspólnego z jakością bez względu na to czy jesteś emerytem z Golfa czy popylasz gdzieś szybciej po drogach swoim BMW. Lepiej dołożyć parę dyszek więcej i kupić coś naprawdę pewniejszego i lepszego.

• Lubię to! 1

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-