Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Zerwany pasek pk f25 n52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te siatki ja wyjmowałem normalnie pod maską bez zdejmowania nadkola 

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano

Czy ta rurka nr 1 wchodzi do kolektora?? Bo u mnie sterczy myślałem ze tak ma być jeśli łaczy sie z kolektorem bingo

Screenshot_20240930-210409.png

Heh jednak chyba tak ma być 😔nie łaczy sie z kolektorem na schemacie tylko tak wyglada

.

Opublikowano

Jak masz te błędy to sprawdź ciśnienie na cylindrach ,możesz od razu zacząć od 6 bo to on najwcześniej nie trzyma. 

Tutaj nawet jak jest walnięty przepływomierz to rolę przejmuje valvetronic ,na przykład mógł być byś jechać normalnie bez całego kolektora ssącego.

Sondy 2 na raz na pewno by się nie uszkodziły a masz błędy jednocześnie z dwóch banków.

Sprawdź jeszcze świece bo w serii N trzeba je często wymieniać.

Jak ja włożyłem komplet oryginalnych z serwisu to się okazało że po kilkunastu kilometrach też miałem błędy spalania mieszanki.

Także wykręć świece ,sprawdź ich kolor i zobacz ciśnienie na cylindrach.

Opublikowano

Ale zastanawia mnie jedno jak czasem wchodzi w tryb awaryjny(zaświeca check) to chodzi idealnie,wiec pewnie tak jak piszesz role przejmuje valvetronik i jest ok,do zgaszenia auta.Jeszcze musze dokładnie prześwietlić przewod odpowietrzenia zbiornika bo na fotach używek kolektorow przewod jakby idzie z przodu kolektora wiec potecjalnie był narażony.

Opublikowano

On idzie pod kolektorem z zaworem zwrotnym ale jedynym objawem jego uszkodzenia jest takie stukanie jak z panewki. Nie ma on nic wspólnego 

• Administrator
Opublikowano

@Cieslik proszę edytować post, nie pisać post pod postem 😉

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano (edytowane)

A wiec narazie sprawa wyglada tak,filtry vanosow czyste.Śmigam narazie na dołączonej przepływce chodzi idealnie,w sobote bede miał dymiarkę wiec prześwietle dolot.

Zamowiłem też przepływke jako że jestem poza granicami i tu krzycza 150e zamawiałem gdzies tam w świecie.Ale jestem dobrej myśli.

Auto na dołączonej przepływce chodzi idealnie moze troche bardziej mułowate ale przynajmniej nie szarpie ,wiadomo check swieci ale chyba nic mu sie nie zadzieje przez pare dni moze wiecej przepali ale luz.

Jak dobrne do końca to napisze co i jak wyszło 

Edit

Jest diagnoza czy dobra czy zła ciezko powiedzieć.Dymiarka to bardzo fajne urzadzenie.Za chiny bym na to nie wpadł.

Urwany pasek nawinął sie pod koło wału i uszkodził uszczelniacz ,oby tylko uszczelniacz.

Teraz pytanie jak cieżko sie go wymienia ktos przerabiał temat🤔

Oleju dużo nie ubywa ale pewnie bedzie gubił coraz wiecej.

Z góry dzieki za wszelkie sugestie i podpowiedzi. 

Edit

Dodam zakończenie w tym moim monologu 

Uszczelniacz wymieniłem,nie radze podchodzić do tego bez specjalnego przyrzadu bo uszczelniacz ma 20 mm grubosci,w wiekszosci przypadkow u mnie wg vin bmw store pokazywał że 10mm jednak coś mi on za mocno siedział wiec przezornie kupiłem dwa 10 i 20 .No i był 20

Finalnie zakupiłem bardzo fajne narzedzie bgs 9862 demontaż i montaz tym to bajka.Nie radze używać tego z wkretami szczególnie chińczyka bo jest źle zrobiony otworow mało i za blisko wału miałem pożyczony taki to śmietnik.

Pod kołem pasowym znalazłem jeszcze resztki paska ktory zmasakrował teflonowy uszczelniacz

Po wymianie silnik pracuje idealnie ,przez głupi pasek tyle myślenia pracy i nerwow .

Teraz juz nie bede oceniał pasków po wygladzie 🥴 bo nie sadziłem że moze to tyle bałaganu narobić.Już nie wspominajac co by sie mogło stać jak by silnik miał rozrzad na pasku.

Temat uważam za zamkniety

Pozdrawiam

Edytowane przez Cieslik
  • Lubię to! 1