Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Amortyzatory + sprężyny MPakiet

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Sobeke30,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie takie pytanie , orientuje się ktoś jak jest że sprężynami kyb? Do mpakietu?

Amory wiem że najlepiej sasch lecz może są jakieś inne dobre i w dobrej cenie ?

Czy ktoś zakładał inne sprężyny ale również tego samego wymiaru co ma mpakiet ? 

Amor mi się wylał i pękła sprezyna więc muszę na gwałt zakupić komplet .

Pacjent e61 525d Lci oczywiście chodzi o przód .

• Administrator
Opublikowano

A komplet sachs amortyzator + sprężyna?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

• Rozwiązanie
Opublikowano
W dniu 22.03.2023 o 16:50, DracoBlue napisał(a):

A komplet sachs amortyzator + sprężyna?

U Daniela z grupy BMW e60 Club Poland sprężyny nie dostępne. Lecz pisałem do niego że potrzebuje na gwałt i odpisywał jak by chciał a nie mógł. Na ostatnią wiadomość nie odpisał gdzie napisałem że muszę to mieć na początku następnego tyg. Ale temat ogarnięty zamówiłem cały komplet amory sprężyny odboje osłony poduszki z łozyskiem na motostacja.pl kontakt SMS mega szybki i konkretny, wszystko wy są czegolnione i pod Vin ogarnięte więc czekam na przesyłkę. Ceny też bardzo dobre. Więc polecam jeżeli ktoś szuka części do BMW bez problemu można zamawiać za pobraniem itp. pozdrawiam 

• Super 1
Opublikowano

A więc autko odebrane, kolega wymieniał mi zawieszkę wszystko dobrze ułożone sprężyny ustawione jak książka pisze...

Kumpel mówi że wszytko jest dokładnie tak samo z jednej jak i drugiej strony.

Auto stoi wyżej dość z jakieś napewno 1 cm czy 2cm jak było wiadomo że wszystko jest nowe od amora po gumy łożyska itp. więc auto będzie wyżej stało bo stare sprężyny były już oklapnięte.

Ale wkurza mnie wysokość prawej strony widać gołym okiem że jest trochę wyżej. Na szybko sprawdziłem nivo i o jakieś 4mm jest lewa strona niżej od prawej. Czy to może być w tym problem ze wtedy prawy przód jest o ten 1cm / 1.5cm wyżej od lewej strony? 

Czy zawieszenie musi popracować i się ułożyć ? Wtedy lekko zejdzie na dół ? Ma ktoś jakieś na ten temat doświadczenie czy to raczej tak nie działa ?

Akurat będę teraz robił przez 2 tyg jakieś 3 tys km więc po tym dopiero działać? Ustawić nivo na równo z jednej jak i drugiej strony ? 

W tamtym roku je ustawiałem i było prawie idealnie.

Czy po wymianie całej zawiechy ustawiać zbierznosc ? Bo jedni mówią że nie trzeba bo nie ingeruje się w to ale fachowiec od geometri mówił że po wymianie amorów trzeba.

Jeszcze na szybko mogę sprawdzić czy napewno kolega dokładnie osadził amor w zwrotnicy, jak będę miał chwilę. Chociaż powiedział że jest 100% wszystko tak samo więc mu w to wierzę i też się dziwi dlaczego jest lekka różnica. 

A ja to mam bzika na tym punkcie bo obnizalem nivo pod felgi 19 aby było równo przód tył, teraz będę musiał trochę podnieść chyba że przód troszke opadnie jak popracuje.

Co do ustawienia nivo jest to bieganiną z miarka 😂 więc trochę zabawy jest. 

Z góry dzięki za odpowiedź może ktoś w tej kwestii ma większe doświadczenie 😄

Pozdrawiam

• Administrator
Opublikowano

Po praktycznie każdej ingerencji w zawieszeniu trzeba podjechać na zbieżność.

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
W dniu 31.03.2023 o 13:32, DracoBlue napisał(a):

Po praktycznie każdej ingerencji w zawieszeniu trzeba podjechać na zbieżność.

Zbierznosc napewno ustawie, kolega prowadzi bardzo dobra wulkanizację z geometria 3d już u niego ustawiałem z 2 miesiące temu, teraz będę musiał pojechać ponownie. Ale jadę do pracy więc zrobię ponad 2 tys km wtedy pojadę na zbierznosc dam się ułożyć zawieszce bo koło domu po Pile dopiero zrobiłem 50km 😉

Co do zawieszenia wszystko jest dobrze. Okazalo się że prawy przód był wyżej o ok 1,5-2cm. Ale lewy tył znów też był niżej o 1,5-2cm. 

Więc dzisiaj ustawiłem nivo na równo lekko podniosłem aby zgrywało się z przodem i jest wszytko dobrze. Przód lewa i prawa tak samo 601mm z obu stron. A tył 603-604mm lecz wydaje się wzrokowo wyżej wiec przy chwili czasu lekko opuszczę. 

Według inpy powinno być 607mm na sportowym zawiasie ale jest to za wysoko. 

IMG_20230401_165819.jpg

IMG_20230401_165631.jpg

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 1.04.2023 o 18:24, Sobeke30 napisał(a):

Zbierznosc napewno ustawie, kolega prowadzi bardzo dobra wulkanizację z geometria 3d już u niego ustawiałem z 2 miesiące temu, teraz będę musiał pojechać ponownie. Ale jadę do pracy więc zrobię ponad 2 tys km wtedy pojadę na zbierznosc dam się ułożyć zawieszce bo koło domu po Pile dopiero zrobiłem 50km 😉

Co do zawieszenia wszystko jest dobrze. Okazalo się że prawy przód był wyżej o ok 1,5-2cm. Ale lewy tył znów też był niżej o 1,5-2cm. 

Więc dzisiaj ustawiłem nivo na równo lekko podniosłem aby zgrywało się z przodem i jest wszytko dobrze. Przód lewa i prawa tak samo 601mm z obu stron. A tył 603-604mm lecz wydaje się wzrokowo wyżej wiec przy chwili czasu lekko opuszczę. 

Według inpy powinno być 607mm na sportowym zawiasie ale jest to za wysoko. 

IMG_20230401_165819.jpg

IMG_20230401_165631.jpg

Część, kolego możesz dać namiar na tą wulkanizację tak w razie czego

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 9.02.2024 o 07:52, Piotras napisał(a):

Część, kolego możesz dać namiar na tą wulkanizację tak w razie czego

Siemka. Sorki że dopiero odpisuje. Wulkanizacja znajduje się w Jastrowiu wpisz w google Andrzej Kozłowski Jastrowie. Pozdro

• Lubię to! 1