Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z lampą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Myślę jeszcze czy np. nie zamienić całych lamp no podłączyć ta dobra prawa w miejsce lewej i zobaczyć jak będzie świecić ma to sens?...znalazłem dziś filmik gdzie były błędy 800fc3 i 800fc8 od lewej lampy i gość sprawdził że były w bagażniku bezpieczniki spalone...

Podrzucam link do Launch dużego mi po dodaniu do koszyka cena spada na 1380zl.chyba warto

https://a.aliexpress.com/_EQWbtGJ

Edytowane przez Copretti

Opublikowano

Wiedzę że to ten crp919 ale to w sumie jest to samo co x431 tylko ma mniej ram ,jest wolniejszy ale funkcje te same. 

Możesz lampy przełożyć ,taki test w sumie ci pokaże czy działa bo działać powinna tylko bez inicjalizacji modułu po prostu nie ma poziomowania reflektora i błąd ma desce ,jeszcze zależy od wersji modułu lampy. 

Jak już chcesz kupić launcha do wszystkiego i tak żeby robić recode lamp i innych modułów to kup x431 pro Elite 

https://a.aliexpress.com/_EygLf2L

Opublikowano

Dobra sprawdzę te przełożenie lampy i sprawdzę bezpieczniki w bagażniku i jeszcze raz zrobię scan narazie btoolem 

Opublikowano

Dziś przejdzie launch będę sprawdzał co jest ogólnie te błędy REM sprawdziłem na bmwfault.codes że dotyczą właśnie lewej lampy ten JBE to błąd z gniazda AUX myślę że jeśli nie uda się zakodować do pewnie moduł FRM3 padł 

Opublikowano

FRM III jest bardzo podatny na uszkodzenia ,uszkadza się nawet podczas podłączenia akumulatora lub słabego akumulatora ,przy spadku napięcia potrafi się wysypać. 

Możesz oddać go do naprawy ,150-200 zł i naprawią bo jak kupisz używany to loteria. 

• Super 1
Opublikowano

Piotr dzięki 😎 dużo się udzielasz i naprowadzasz mnie ma trop

Launch powiem szczerze wygląda bardzo solidnie jest według mnie szybko już zrobiłem aktualizacje wracam z zakupów i podłączam 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki ,staram się pomóc ,ale czasami ciężko jest naprowadzić i wytłumaczyć tak na odległość bo dzisiejsza elektronika w samochodach jest bardzo rozbudowana i przyczyn błędu potrafią być dziesiątki.Launch jest najtańszym kompem którym dużo zrobisz za tak naprawdę śmieszne pieniądze w stosunku do tego co potrafi. 

Launchem potem spróbuj zrobić ponowne przyuczanie modułu (Encoding) ,jak to nie pomoże to wyciągasz moduł ,wysyłasz do kogoś kto się zajmuje naprawą i wsadzasz go spowrotem bez kodowania i będzie działał. 

Opublikowano (edytowane)

A więc tak launch pokazuje to samo co btool...wszedłem w kodowanie FRM w sumie poszło ładnie ale reset zapłonu no i dalej wyskakuje błąd 800F88 zwarcie na linii światła do jazdy dziennej...ogólnie wszystko dalej jest tak samo czyli błąd ringów i Xenon świeci razem z kierunkiem... a gdzie wogole a bezpieczniki od świateł rzecz sprawdzić?IMG20240614172006.heicIMG20240614163359.heic

Edytowane przez Copretti
Zmiana
Opublikowano

Coś nie mogę otworzyć zdjęć. 

Jak byś miał bezpieczniki walnięte to nic z przodu by się nie świeciło ale sprawdź ,schemat na google i sprawdź wszystkie najlepiej. 

Tak jak mówiłem pokazuje błąd zwarcia na Frm ,zacznij od wykręcenia i oddania do naprawy modułu FRM na 90% to jego przyczyna pozostałe 10% to moduł TMS 

Opublikowano

Piotr Tms już raczej odrzucamy bo jest zamieniony na dobry z prawej i ten z lewej widzisz w prawej działa jak powienien

Opublikowano

Dobra ,widzę że masz błędy szyby bocznej też , w takim razie na pewno to FRM ,to samo się dzieje przy uszkodzonym frm w serii E ,nie działają szyby bądź nie domyka do końca albo nie otwiera. 

A sprawdzałeś każdą szybę po kolei czy działa ? 

Opublikowano

Szyby wszystkim działa dziś jeździłem normalnie wszystko się otwiera...

Opublikowano

W ogóle FRM potrafi różne cuda odstawiać ,czasami nie działają szyby ,kierunki ,jedno światło ,dwa światła ,czasami jest pełna ciemność ,wycieraczki potrafią nie działać,spryskiwacze reflektorów i szyby też. 

Wszystko zależy jak FRM dostał a niestety FRM III jest bardzo wrażliwy.

Jak zależy na czasie to możesz drugi frm kupić o tym samym numerze i launchem go zainicjować w aucie. 

Frm masz pod dzwignią maski przy nogach.

Jak pamiętam to odkręcasz najpierw dźwignię potem chyba jeszcze jedna śrubka ,wyciągasz cały plastik i pod spodem masz moduł ,tylko oczywiście odpinaj na odłączonym akumulatorze. 

Opublikowano

Pewny być nie mogę ale jeśli TMS działa to tylko zostaje FRM a on często pada ,wystarczy jak wpiszesz sobie w google FRM III to będzie setka tematów. 

Ja też kiedyś w f11 wymieniałem ,bo Aku było ciągle słabe i były duże wahania napięcia podczas odpalania. 

Opublikowano

Wpisywałem już numer mojego FRM i ciężko znaleźć gdzieś a inny nie może być nie zakoduje?

Opublikowano

Może być ,tylko chodzi o to że jak masz na przykład przed lifta to szukaj modułu z roku twojego auta lub starszego. 

Opublikowano

Wyślij tutaj zdjęcie tego modułu to poszukam. 

Opublikowano (edytowane)

Ok Wielkie dzięki biorę ten drugi...mam nadzieję że to już rozwiąże problem teraz jeszcze wychodzi na to że nie potrzebnie lampę druga kupiłem 😅

Edytowane przez Copretti
Opublikowano

Akurat w przypadku f10 lepiej mieć lampę zapasową na części 😀 

Ja rozkleiłem obie i wstawiłem nowe klosze ,dwa dni zajęło mi wydłubanie starego kleju i złożenie wszystkiego do kupy a i tak przy mocnym deszczu coś tam minimalnie potrafi zaparować sobie,właśnie chciał sobie wsadzić pochłaniacze wilgoci ale od ten pomysł wybiłem mu z głowy. 

Opublikowano

Nic mi nie mów te rozklejanie to masakra...ten moduł co znalazłeś ten drugi kurde nie daleko mam tam ale gość nie odpisuje czy dostępny bo tak to bym jutro podjechał i od razu zmienił