Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z lampą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I jak moduł wymieniony ? 

• Lubię to! 1

Opublikowano

Moduł czeka w domu ja niestety w delegacji będę za tydzień dopiero...ten mój chyba a w sumie mam nadzieję że to on jest zepsuty a nic już innego. Pobawiłem się jeszcze Launcherem i ogólnie testy robiłem lampy soczewka skręca normalnie we wszystkie strony czyli mechanizmy działają zrobiłem też reset FRM bo taka opcja była ale nic się nie zmieniło wracam wkładam nowy moduł i zobaczymy w sumie znalazłem go za 50zl z tymi samymi numerami to chyba powinien nawet bez kodowania działać 

Opublikowano (edytowane)

Bez kodowania mogą na przykład skrętne lampy  nie działać ,bo samochód w którym był mógł ich nie mieć więc nie będzie miał tej opcji zakodowanej. 

Tutaj za światła odpowiada FRM więc to raczej jego wina ,z używanym też nigdy nie wiadomo czy działa ,bo też może być walnięty. 

Jak byś wymienił moduł i nadal było by tak samo to ten swój najlepiej oddaj do naprawy wtedy jest pewność że działa na 100% 

Edytowane przez pioteror13
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i wymieniłem moduł miał więcej błędów niż mój 😅 ale nie o tym po skasowaniu błędów i ponownym kodowaniu dalej lampa świeci tak samo jak wcześniej i cały czas jest błąd 800F88

• Administrator
Opublikowano

A jak wiązka? Może gdzieś jest kabel przytarty i wywołuje zwarcie?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem o nic raczej by się nie przytarła tam myślę czy te gówno z woreczka może dostało się tam w kostkę chociaż nie powinno bo tam jest to chyba hermetyczne ... Robiłem testy LED wszystko działało ale przy teście DRL zaświeciły tylko prawe ringi, lewe takie są jakby świeciły tylko ledwo...przy włączeniu zapłonu jest takie mygnecie ale się nie zapalają i ten kierunek się świeci przy włączonym xenonie ale też nie cały tylko jakby 2-3 diody 

Edytowane przez Copretti
Opublikowano

Dlatego mówiłem na początku że lepiej oddać moduł do naprawy i dopiero wtedy sprawdzić. 

Ten co kupiłeś jak miał tyle błędów wywalone to na pewno uszkodzony. 

Powiem tak nawet jak się wymienia akumulator bez podtrzymania to moduł często pada. 

Oddaj do naprawy i dopiero wtedy zobacz czy dalej będzie problem. 

Opublikowano

A jeśli oddam do naprawy a problem będzie może w kostce zasilającej lampę i znowu te spięcie popsuje FRM?

Opublikowano

Nie sądzę żeby coś było w kostce, frm jest od tego że działa jako zabezpieczenie więc nie mogła ci się stopić kostka ani nic innego 

Jedynie obrywa moduł frm.

Oczywiście przez podłączeniem naprawionego w kostkę jak i na piny lampy spryskać preparatem do czyszczenia styków. 

Opublikowano (edytowane)

No dobra ostatnia próba oddam swój do naprawy. Gdzies w Warszawie zrobię to? Możesz kogoś polecić 

Edytowane przez Copretti
Opublikowano

Nie kojarzę ,musisz poszukać na olx lub allegro tam się ogłaszają najwcześniej. 

Opublikowano

Dziś widziałem film jak był błąd przez kostkę zasilającą tylko że to było X5 ale widzę że ta kostkę idzie latwo rozebrać więc jutro stawiam auto odpinany Akumulator i rozbieramy kostkę 

Opublikowano

Hmm,z tym się jeszcze nie spotkałem w tym modelu ani w innych z frm3 ale możesz ją dokładnie sprawdzić 

Sprawdź sobie przejście czy jest w kostce przy frm 

Zawsze był problem tylko z frm 

A wysłałeś do naprawy ten moduł ? 

Opublikowano

Kostka rozebrana ale widać że raczej tu nic nie jest nawet zaśniedziałe kable popatrzyłem też tylko co widzę nie ma nawet przetarcia

IMG_20240708_094056.jpg

IMG_20240708_094106.jpg

IMG_20240708_094114.jpg

IMG_20240708_094123.jpg

Opublikowano

Też nigdy się nie spotkałem żeby kostka była uszkodzona ,zawsze moduł bo to on jak by to można powiedzieć jest takim dużym bezpiecznikiem który ma za zadanie uchronić przed topieniem się kostek , przewodów , modułu lamp itp. 

Myślę że jak oddasz wysyłkowo do naprawy tamten to będzie wszystko grało ,jeszcze przypadki były że jak frm się wymieniło to się okazywało że jednak z modułem lamp TMS coś było nie tak ale nowy chiński "czysty" kosztuje 200zl ,inicjujesz go i wszystko działa.  

Opublikowano

Piotr chyba jednak to będzie Tms bo przełożyłem je ponownie i błąd przeskoczył teraz na druga lampę😅

Opublikowano

No widzisz,zawsze trzeba dobrze sprawdzić 

I jak masz problem ze światłami to tak jak mówiłem tms lub frm innych możliwości nie ma 

Teraz możesz kupić drugi używany lub nowy "czysty" 

https://allegro.pl/oferta/modul-sterownik-lamp-swiatel-tms-63117304906-do-bmw-f07-f10-f11-15648913307

Jak coś to lepiej kupić tego chińczyka niż używany orginał ,tu w nowym masz pewność że jest dobry ,wystarczy go po włożeniu zainicjować chociaż zależy jakie masz lampy bo nieraz po włożeniu wszystko jest ok bez kodowania. 

Opublikowano

A no właśnie tylko czy numery znowu trzeba zgrywać bo widziałem te chińczyki mają inne i ogólnie całą płytka wygląda inaczej mniej ma tego wszystkiego niż mója orginalna 

Opublikowano

Tak numery musisz mieć te same bo są różne wersje lamp 

Hmm,to kup najlepiej używkę z tym samym numerem. 

Już teraz nie pamiętam jak to w chińczykach było z tymi numerami bo dawno tego nie robiłem 

Opublikowano

Witam, przyłącze się do tematu gdyż po ostatniej myjni mam podobny problem z lampami. Otóż kupiłem samochód z lampami jak na zdjęciu, niestety woda dostała się do prawej i straciły się kierunki i ringi, działają tylko światła mijania. Płytka zaśniedziała. Kojarzycie czy płytka w tej lampie będzie działać z inną oryginalną? Nie mam jeszcze żadnego sprzętu diagnostycznego, oddałem auto do znajomego i czekam co wymyśli..

Screenshot_20240708_132131_Allegro.jpg

Opublikowano

Wiesz co nie wiem jak wygląda to w tym zamienniku lampy ale wydaje mi się że mają swoje układy płytek coś na wzór tms i raczej zostaje dodanie do elektronika może naprawi 

Ogólnie z doświadczenia z zamiennikami z eBay wiem że często lampy nadają się na śmietnik jak nie uda się naprawić układu przez elektronika 

Pewnie auto było po wypadku i ktoś kupił takie lampy bo jest sporo taniej niż orginał ale niestety też powodują dużo błędów w frm 

Opublikowano (edytowane)

Problem rozwiązany włożony nowy Tms i wszystko od razu gra ja trzeba nie sprawdzałem jeszcze błędów czy są ale ogólnie wszystko jest ok teraz chociaż nie wykluczam że oprócz Tms walnięty był też FRM ale jeśli już to zaczynajcie od wymiany Tms ja włożyłem chińczyka bo akurat znalazłem blisko siebie że był dostępny i działa normalnie bez programownia

Niestety 😏 na cieszyłem się 2 godziny teraz wywala błąd o doświetlaniu zakrętów i regulacji zasięgu świateł 

Edytowane przez Copretti