Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Zmiana standardowego OEM wyświetlacza 6,5' na jakiś chiński z Aliexpress z CarPlayem 10' albo 14'9 i dołożenie dobrej kamery cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam!

Słuchajcie, mam taką sprawę. Chcę trochę odświeżyć moją F30 z (2014) i chciałbym wymienić ten najmniejszy OEM wyświetlacz 6.5" na coś konkretniejszego. Myślę o jakimś dużym androidowym ekranie, tak 10, 12 albo nawet 14 cali. Zależy mi, żeby wszystko działało jak trzeba - i kamera cofania, i dźwięk, carplay, mapy, widzialem też że karte SIM można wsadzić i Wi-Fi ale na tym mi jakoś nie zależy, w sensie jak będzie to super ale nie musi być. (Must have CarPlay, dobrze działająca muzyka i mapy w jednym momencie) i czasami żebym na postoju mógł sobie odpalić YouTuba

I tutaj pytanie do was - macie może jakiś sprawdzony sklep na AliExpress, gdzie można takie cuda zamówić?

Szukam nie tylko ekranu, ale też kamery cofania, bo tę też trzeba będzie dołożyć no i ważne żeby kamerka tylnia była taka która nie ma takich sztucznych narysowanych linii parkowania). Jeśli ktoś ma jakieś dobre doświadczenia albo zna konkretną firmę, która robi fajny sprzęt i sprzedaje go na AliExpress to będę wdzięczny za rekomendacje.

(PS: Czy do tego będę musiał kupić jakieś przejściówki itp?) Bo z tego co czytałem to niby te ekrany są Plug&Play ale wiadomo jak to jest, tutaj jednego pierdolniczka brakuje, tutaj kabelka i później trzeba czekać aż jeden kabelek przyjdzie z Chin po 2 tygodniach. Serio będę wdzięczny za pomoc w tym temacie.

Dzięki z góry i miłego dzionka

Opublikowano

a nie lepiej wrzucić sobie moduł carplay? tak aby pozostawić działanie obecnego zestawu multimedialnego w pełnej sprawności a po kliknięciu kombinacji klawiszy na xdrive przechodzi do carplaya, w nim też będzie możliwość podpięcia kamery cofania, widziałem takie coś zamontowane w f20 działa bardzo fajnie a zostawiasz oryginalny system w spokoju

Opublikowano

Tak ,jak wyżej lepiej kupić carplay do oryginalnego systemu,bez rozbierania ,bez przerabiania.

Te chińskie zestawy raz działają raz nie ,często po jakimś czasie strasznie zaczynają się zacinać bądź wyłączają się z przegrzania,nie polecam tego sam miałem plan to wstawić do e92 zamiast starego systemu,ale po zaczerpnięciu wiedzy od innych gdzie mają to zainstalowane to wywnioskowałem,że strata pieniędzy a przede wszystkim czasu na montaż.

Opublikowano

Właśnie dziś założyłem 12.3 o ogólnie Niny wszystko działa ale tak nie mogę wejść w orginalne manu do tego nie działa wyświetlacz head up sterowanie z idriver działa w połowie...i na dodatek jest problem bo nie działa wogole panel od klimatyzacji i nie wiem czy się spalił czy poszło zwarcie i ma jakiś bezpiecznik 

Opublikowano
23 minuty temu, Copretti napisał(a):

Właśnie dziś założyłem 12.3 o ogólnie Niny wszystko działa ale tak nie mogę wejść w orginalne manu do tego nie działa wyświetlacz head up sterowanie z idriver działa w połowie...i na dodatek jest problem bo nie działa wogole panel od klimatyzacji i nie wiem czy się spalił czy poszło zwarcie i ma jakiś bezpiecznik 

Odłączyłeś akumulator podczas podłączenia wszystkiego ? 

Jak tak a teraz nie działa panel klimy to sprawdź czy nie ma błędów ,system chiński nie powinien zrobić zwarcia na modułu IHKA klimy ale z tymi chińskimi nigdy nie wiadomo 😀,dlatego ich nie polecam,lepiej kupić android car Play. 

Head up i pokrętło idrive nie działa bo widocznie coś z chińskim softem jest nie tak ,nie ty pierwszy masz taki problem. 

Wracając do modułu IHKA ,sprawdź czy dobrze wcisnąłeś kostki od panelu ,jak jest ok to sprawdź błędy ,no chyba że bezpieczniki poszły bo te chińskie systemy też powodują często zwarcie. 

Opublikowano

No właśnie nie odłączyłem Aku jakiś błąd komunikacji wywala od klimy

Opublikowano

Wszystkie takie rzeczy jak się robi to tylko na podpiętym akumulatorze.

Zobacz czy możesz skasować błąd 

Jak nie to moduł IHKA spróbuj zresetować lub odłącz akumulator na chwilę.

Możliwe też że uwaliłeś moduł IHKA ale to raczej w tym przypadku niemożliwe.  

Opublikowano

Btoolem sprawdzałem nie ma błędów na ihka żadnych zobaczę później podjadę po launcher bo zostawiłem u ojca czy on coś pokaże a i te bezpieczniki sprawdze ten w schowku od klimatyzacji 7.5 jest cały zobaczę jeszcze te w bagażniku bo tam więcej jest

Opublikowano

Zobacz tym launchem ,powinieneś mieć tam opcję resetu modułu IHKA ,po resecie powinien działać jeśli nie,mógł się uwalić ale to mało prawdopodobne. 

Jak dla mnie to stracił komunikację po odłączeniu go na odpiętym akumulatorze i trzeba go zrestartować jeśli nie będziesz mógł launchem to po prostu odłącz na parę minut akumulator i powinno działać. 

Opublikowano

Zobacz jeszcze jak zdejmiesz panel klimatyzacji czy wpiąłeś wszystkie kostki ,bo może przy wkładaniu panelu któraś wyskoczyła jak wkładałeś panel.

Opublikowano (edytowane)

Tak są tylko 2 kostki z prawej i lewej nie idzie przeoczyć bo już sprawdzałem...raczej poszedł moduł bo nie mogłem launchem nic z nim zrobić nawet testu klimy nic 

Edytowane przez Copretti
Opublikowano

No to wygląda na to że poszedł spać na amen 🫡 

Opublikowano

Moduł zamówiłem i dziś jeszcze raz spróbowałem podłączyć urządzenie i o dziwo w sumie wszystko działa normalnie nawet head up oczywiście klima nie no ale przyjdzie moduł wymienię...trzeba tylko teraz pobawić się dźwiękiem bo potrafi grać radio i muzyka z YT jednocześnie 

Słuchajcie jak wyciągnąć moduł bo on jest chyba jakoś inaczej zapięty na tą górna kostkę z tyłu za bezpiecznikami

Dobra moduł wymieniony ogólnie panel działa i nawiewy też tylko że wali wszystko ciepłym powietrzem uwalił mi się jeden bezpiecznik tzn jak sprawdzałem to wpadł w nadkole tylne może to od tego 

Opublikowano
Godzinę temu, Copretti napisał(a):

Słuchajcie jak wyciągnąć moduł bo on jest chyba jakoś inaczej zapięty na tą górna kostkę z tyłu za bezpiecznikami

Dobra moduł wymieniony ogólnie panel działa i nawiewy też tylko że wali wszystko ciepłym powietrzem uwalił mi się jeden bezpiecznik tzn jak sprawdzałem to wpadł w nadkole tylne może to od tego 

Zobacz czy możesz zrobić przypisanie tego modułu launchem ,bo z tego co pamiętam trzeba go przypisać ,bądź też wystarczało inpą zrobić kalibrację nawiewów. 

Opublikowano

Zakodowalem go udało się i nawet zresetowalem...test działa tylko dmuchawy działa tylko na szybę ale wali ciepłym powietrzem sprężarka od klimatyzacji wogole się nie załącza i wywala błędy od od dmuchaw wystawie zdjecia

Opublikowano

Ok.

To może być tak że z tym co kupiłeś jest problem jakiś ,lub któreś bezpieczniki padły ,sprawdź najpierw kilka razy wszystkie bezpieczniki. 

Opublikowano

Bezpieczniki od AC sprawdziłem tym bardziej że tam jest jeszcze jakiś błąd od podgrzewania fotela itp ale niektóre bezpieczniki się w tym przypadku pokrywają ale teraz sprawdziłem kilka i np te co się pokrywają i wszystkie od A/C 

Opublikowano

Jak masz tyle błędów to znaczy że zostaje kodowanie nowego modułu ,jak nie możesz tego zrobić launchem to trzeba by istą+ to zrobić. 

Opublikowano (edytowane)

Ale uważasz że ten moduł da się zakodować i skasować te błędy?

Jednak kalibracja klap wirowych nic nie daje podobno trzeba zakodować panel od nowa 

Edytowane przez Copretti
Opublikowano

Kalibracja nic nie da ,trzeba go zakodować. 

Popatrz w launchu czy nie ma możliwości przypisania modułu IHKA ,jak nie to niestety ista+ bądź esys. 

Jak dla mnie najłatwiej istą. 

Opublikowano

Oj oj tu jest jakiś duży problem widzę ,bo launch ma widzę przyuczanie więc tutaj mogły spalić się silniczki ale to aż dziwne w sumie to jak było na podłączonym akumulatorze to wszystko jest możliwe. 

Niestety nie pomogę tak na odległość bardzo. 

Rozumiem że panel nawiewu daje jakieś oznaki życia ? 

Pozostaje wyciągnąć panel klimy lub boczne dolne osłony tunelu z przodu żeby dobrać się do okolic nagrzewnicy i w kostce od klap zobaczyć czy jest napięcie jak jest napięcie a nie działa to wiadomo co poszło .

Opublikowano

Panel tak no ogólnie wszystko działa i reaguje ale tylko dmuchawa na szybę ale też dziwne sprężarka klimatyzacji by też poszła? A bezpieczniki całe to po co one sa